Capitala Kazahstanului este mai vizibilă ca oricând : summit-ul OSCE a început miercuri, 1 decembrie, la Astana. Este prima reuniune de acest gen din 1999 până acum. Pe agendă se află subiecte sensibile, precum Transnistria şi alte conflicte îngheţate din fostul spaţiu sovietic. Transmite corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea.
Capitala Kazahstanului este mai vizibilă ca oricând : summit-ul OSCE a început miercuri, 1 decembrie, la Astana. Este prima reuniune de acest gen din 1999 până acum. OSCE înseamnă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Pe agendă se află subiecte sensibile, precum Transnistria şi alte conflicte îngheţate din fostul spaţiu sovietic.
Summitul OSCE reprezintă un succes diplomatic personal pentru preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. În regiune nu s-a desfăşurat niciodată un eveniment diplomatic de o asemenea amploare.
La lucrări participă atât preşedintele rus, Dmitri Medvedev, cât şi inamicul său declarat, liderul georgian, Mihail Saakaşvili, dar şi premierul francez, Francois Fillon, cancelarul german, Angela Merkel şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton.
Interesant e că deşi summit-ul are loc în Kazahstan, OSCE nu a recunoscut niciodată alegerile din această ţară ca fiind libere.
Astana a adoptat măsuri de securitate sporite. Aproximativ şapte mii de poliţişti patrulau prin oraşul devenit capitală în 1997, la ordinul preşedintelui Nursultan Nazarbaiev, care a transformat acest oraş din stepele îngheţate kazahe într-o localitate cu arhitectură futuristă şi cu şapte sute de mii de locuitori.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, marţi seară, la Astana, unde va participa la summit-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. La summit vin 28 de şefi de stat şi zece premieri.
(Accesează ASCULTĂ, pentru o corespondenţă de la trimisul special RFI ş