Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare publică pe tema consolidării și îmbunătățirii sistemului de TVA din Uniunea Europeană.
Scopul consultării este de a le oferi părților interesate ocazia de a-și exprima opiniile cu privire la problemele care există în acest moment în domeniul TVA și de a propune soluții la acestea. Comisia va folosi informațiile primite în urma acestei consultări pentru a decide care este cea mai adecvată abordare pentru a crea un sistem de TVA stabil, solid și eficient.
„Avem nevoie de un sistem de TVA pentru secolul XXI: simplu, modern și eficient. TVA este plătită de cetățeni, colectată de societățile comerciale și o sursă principală de venit pentru statele membre, așadar este o chestiune de interes general. Invit toate părțile interesate să își exprime opiniile în cadrul acestei consultări, pentru ca viitorul sistem de TVA să funcționeze mai bine pentru toți", a declarat Comisarul pentru impozitare, Algirdas Šemeta.
De ce este necesară modificarea sistemului de TVA?
TVA a fost introdusă în Uniunea Europeană acum mai bine de 40 de ani, într-un moment în care piața era foarte diferită de ceea ce este acum. În ciuda eforturilor făcute de-a lungul anilor de a moderniza și simplifica treptat sistemul de TVA, este limpede că acesta nu mai răspunde nevoilor unei economii moderne, bazate pe tehnologie și al cărei motor îl reprezintă serviciile. Din cauza complexității sistemului de TVA actual, costurile și sarcinile care le revin contribuabililor și administrațiilor sunt nejustificate, la fel și obstacolele create pe piața internă. În plus, sistemul de TVA are unele puncte slabe care îl fac vulnerabil la fraudă și evaziune.
De ce acum?
Potrivit CE, situația economică actuală a adus în prim plan rolul important al taxei pe valoarea adăugată în asigurarea stabilității și a creșterii economice. Taxa pe valo