Fără un sistem de furnizori bine pus la punct pentru materii prime, costurile salariale din România pot fi şi mai mici decât în China, dar nu ar fi suficiente pentru deschiderea unei fabrici, spun reprezentanţii companiei taiwaneze ADDA Corporation.
România şi celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est nu sunt zone atractive pentru deschiderea unei fabrici care să producă în volume mari sisteme de răcire pentru calculatoare din cauza rezultatelor slabe din sistemul de distribuţie pentru materiile prime, spun reprezentanţii companiei taiwaneze ADDA Corporation, numărul trei mondial în producţia de ventilatoare pentru industria IT.
"Când te gândeşti la o fabrică, nu te uiţi doar la costurile cu forţa de muncă. Acum câţiva ani am luat decizia de a nu face o fabrică în Europa Centrală şi de Est din cauza problemelor de furnizare pentru materia primă. E foarte greu să găseşti un furnizor bun în Europa, dar dacă l-am găsi, atunci am face o fabrică în regiune. Salariile pot fi atractive, dar este nevoie şi de materii prime", a declarat Morris Yang, director de vânzări internaţionale al ADDA Corporation, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti din Europa de Est organizate de Consiliul pentru dezvoltarea comerţului exterior din Taiwan (TAITRA).
"Aproximativ 35% dintr-un ventilator este realizat din plastic, circa 40% din cabluri şi metal, iar 20% din semiconductori. Avem nevoie de furnizori buni pentru aceste componente pentru a lua o decizie de a deschide o fabrică."
Totuşi, o altă posibilitate de a deschide o unitate de producţie ar fi ca un mare producător de PC-uri să-şi deschisă o unitate de asamblare în regiune, spune Tim Ho, directorul general al companiei.
"Am merge în Europa Centrală şi de Est cu o fabrică doar dacă un mare producător de calculatoare sau alte echipamente IT ar merge în regiune şi ne-ar spune: veniţi, avem nevoie