Autorităţile locale şi centrale au început în ultima perioadă să conştientizeze, cel puţin formal, problema produselor etnobotanice consumate de tineri sub diferite forme. La începutul anului s-a creat o “listă neagră” cu substanţele interzise. În luna februarie, Guvernul a emis o ordonanţă prin care 36 de substanţe care se regăseau în produsele etnobotanice au fost interzise explicit. Producătorii şi comercianţii au reuşit să o fenteze, schimbând compuşii din care sunt făcute etnobotanicele. Mulţi au început să le vândă ca îngrăşăminte pentru plante.
Totuşi, numărul în creştere al cazurilor medicale grave cauzate de consumul de asemenea substanţe cere noi măsuri. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a cerut luni tuturor prefecţilor să analizeze situaţia magazinelor cu acest profil şi să vină cu propuneri care să ducă la interzicerea vânzării de etnobotanice.
În mai multe oraşe, cum ar fi Braşovul sau Suceava, primăriile au emis deja hotărâri prin care interzic comercializarea acestor produse.
Şi în Capitală a început vânătoarea celor care vând plante şi prafuri denumite “etnobotanice”.
Tot luni, Primăria Sectorului 1 a adoptat o propunere de scoatere a produselor etnobotanice în afara graniţelor sectorului. Actul normativ intră în vigoare joi, zi după care magazinele de vise nu vor mai putea funcţiona la o distanţă mai mică de doi kilometri de o unitate de învăţământ, spital, loc de joacă pentru copii sau parc.
Dar problema este doar pe jumătate rezolvată, pentru că vânzarea de “flori legale” este în floare, mai ales pe Internet. “Bariera” sectoarelor este insuficientă. Nici închiderea magazinelor nu este suficientă. Multe dintre ele promit să livreze marfa la domiciliu, oriunde în ţară, în cel mult 24 de ore. Altele au mai multe puncte de desfacere, de unde amatorii îşi pot ridica direct produsele. Ba mai mult, pentru o