Analişti politici şi istorici, din Republica Moldova, dar şi din România, au comentat declaraţiile de ieri ale lui Traian Băsescu. Aceştia spun că astfel de declaraţii nu aduc beneficii în actualul context politic din Republica Moldova şi nu numai.
Analistul politic moldovean Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, crede că afirmaţiile lui Traian Băsescu, chiar dacă sunt spuse într-un context simbolic, legat de Ziua Naţională a României, ar putea stimula sentimente românofobe. „Ele nu vor aduce linişte în relaţiile noastre bilaterale, mai ales în condiţiile actuale, când societatea moldovenească este divizată, inclusiv pe principii de loialitate - faţă de Bucureşti, faţă de Kiev, faţă de Moscova. Aceste declaraţii toarnă apă la moară comuniştilor, care aşa şi aşteaptă să expoateze la nesfârşit sentimentele românofobe ale unei părţi a populaţiei”, a comentat pentru „Adevărul” Victor Chirilă.
„Ca politician, Traian Băsescu a exprimat un crez al său, or, nu e prima dată sentimental în subiectul Basarabia. Dar, fiind şef al statului, declaraţiile sale au răsunet politic, iar acest lucru poate fi speculat şi de Rusia sau Ucraina, care sunt tot mai suspicioase în legătuiră cu rolul crescând al României în Republica Moldova”, a subliniat Victor Chirilă.
Ideea Unirii, contraproductivă în relaţia cu UE
Fostul ministru de externe al României, istoricul Adrian Cioroianu, crede însă că declaraţiile lui Traian Băsescu au fost făcute mai curând pentru piaţa politică din România, pentru a atrage atenţia electoratului, în contextul pierderii credibilităţii pe plan intern. „Este o idee lansată de geopoliticianul George Friedman în cartea sa «Următorii o sută de ani». Însă una este când un expert prezice unirea şi alta e când lucrul acesta îl afirmă preşedintele României, care trebuie să prevadă ce consecinţe imediate ar avea a