În Postul Crăciunului există şi zile de dezlegare la peşte, acestea fiind sâmbetele, duminicile, de Sf Andrei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica, Sf. Ier. Nicolae, Sf. Mc. Filofteia şi Sf Ier. Dosoftei. Aceste zile aduc multă blândeţe postului şi mulţumire celor care-l respectă.
Gospodinele au ocazia să-şi arate măiestria în pregătirea bucatelor care au la bază peştele şi legumele. Mâncărurile de peşte sunt deosebit de gustoase şi mult mai sănătoase. Posibilitatea de a pregăti reţetele cunoscute şi de a crea noi preparate, folosind din plin imaginaţia, experienţa şi varietatea produselor de pe piaţă, face ca zilele în care se mănâncă peşte să fie adevărate zile de sărbătoare. Vă oferim şi noi câteva reţete.
Creveţi cu legume
Ingrediente: 500 g creveţi, 2 morcovi, 2 cepe, 3 ardei graşi, 4 roşii, 2 căni de orez, o căpăţână de usturoi, 100 g migdale, sare, piper.
Preparare: se spală creveţii şi se pun la tigaie cu puţin ulei (unt) şi usturoi feliat, pentru 15 minute. Orezul se pune la fiert, în apă cu puţină sare. Când s-a fiert, se scoate în strecurătoare, se undeşte în apă rece şi se lasă la scurs. Morcovii se dau pe răzătoare, ceapa se toacă mărunt, ardeii şi roşiile se taie cubuleţe. Toate legumele se dau la sotat în ulei, se piperează, se amestecă şi câteva feliuţe de usturoi, se adaugă migdalele taiate feliuţe şi se sărează. Se serveşte pe platou orezul, creveţii şi garnitura de legume, ornate cu verdeaţa preferată.
Crap pe orez ca la Tanţa
Ingrediente: un crap de 1,5 kg, 2 căni orez, 3 cepe, 2 morcovi, o mână de stafide, o mână de nuci, sare, piper, 2 foi de dafin, ulei, o legătură cu mărar şi pătrunjel tocat.
Preparare: Se curăţă peştele şi se porţionează în bucăţi potrivite, se şterge bine de apă, se sărează, se unge cu ulei şi se dă deoparte. Într-o cratiţă se pune orezul spălat, se adaugă ulei ap