Investitorii în obligaţiuni nu mai au încredere că statele îşi vor plăti datoriile.
Criza din zona euro s-a adâncit după ce dobânzile cerute de investitori pentru obligaţiunile Spaniei, Italiei şi Belgiei au atins un nivel istoric de la înfiinţarea zonei euro, iar Portugalia a avertizat că băncile se confruntă cu riscuri intolerabile. Euro s-a depreciat sub pragul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oară de la jumătatea lunii septembrie, în pofida încercărilor liderilor europeni de a calma pieţele. Ulterior, cotaţia a revenit la 1,31 dolari pentru un euro.
Deşi Uniunea Europeană a aprobat un ajutor 85 de miliarde euro pentru Irlanda, temerile privind extinderea crizei în Portugalia şi Spania au persistat, iar costul împrumuturilor unor ţări mari precum Italia, Franţa şi Spania a crescut. Pieţele iau deja în calcul un eventual ajutor pentru Portugalia, deşi autorităţile de la Lisabona dezmint, aşa cum au procedat iniţial şi liderii irlandezi. Ajutorul pentru Portugalia nu va reprezenta o problemă, dar în cazul Spaniei sumele disponibile s-ar putea dovedi insuficiente. Iar Italia, a treia mare economie din zona euro, este considerată în acelaşi timp prea mare pentru a intra în faliment şi prea mare pentru a primi un ajutor de urgenţă.
Willem Buiter, analist la Citigroup, a descris criza datoriilor din zona euro drept „o uvertură", anticipând că temerile privind defaultul statelor s-ar putea extinde în curând în Japonia şi Statele Unite, scrie agenţia Reuters, citată de Mediafax.
Ţările din zona euro care beneficiază de ajutor internaţional, respectiv Irlanda şi Grecia, sunt solvabile, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de AFP. „Cele două ţări sunt în situaţie de solvabilitate, dar trebuie să ia măsuri de ajustare", a afirmat Trichet în faţa Comitetului economic şi monetar al Parlamentului Europe