Nu avem ce apartamente să cumpărăm, spun investitorii. Câteva sute de locuinţe, tot stocul nou din Bucureşti în 2011
"Avem banii, avem voinţa de a cumpăra, dar nu am găsit apartamentele", spune Nimrod Zvik, directorul de marketing şi vânzări al companiei norvegiene de investiţii Romania Invest. El precizează că, din bugetul de circa 45 de milioane de euro destinat achiziţiilor imobiliare în România, anul acesta au cheltuit aproximativ jumătate. "Stocurile de apartamente noi sunt tot mai mici, aproape nimeni nu mai construieşte", consideră Zvik .
Afirmaţiile sale sunt întărite de rezultatele unui studiu al agenţiei imobiliare Real Time. Potrivit acestuia, în Bucureşti, erau de vânzare la începutul acestuia an circa 10.000 de locuinţe noi. Doar 2.300 au fost cumpărate, se arată în studiu. Însă aproximativ 7.000 dintre ele sunt considerate nevandabile de către agenţii imobiliari. "Suntem foarte aproape să epuizăm stocul de locuinţe vandabile, adică cele care sunt accesibile la preţ, au locaţie bună şi se încadrează în TVA de 5% şi Prima Casă. Mai sunt doar câteva sute de locuinţe pe piaţă care au potenţial, restul sunt doar ca număr, fie au suprafeţe şi preţuri prea mari sau sunt în complexuri nelocuite", a declarat Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei Real Time.
Interesul pentru locuinţe în faza de proiect, aproape zero
Cumpăratul de apartamente nu mai este un sport de masă, ca în 2007. Comportamentul consumatorului, fie el fond de investiţii sau persoană privată, a suferit mutaţii radicale. Astfel, dacă în urmă cu numai trei ani, locuinţele se vindeau în proporţie de 95% din faza de proiect, în multe cazuri înainte chiar de obţinerea autorizaţiei de construire, în 2010 lucrurile stau diferit. Numai 5% din apartamente se mai vând doar "pe hârtie", potrivit studiului citat.
"Considerăm că procentul de 95% din