Mamele resping reducerea perioadei în care pot sta acasă. Ele spun că, în România, nu există destule creşe unde să-şi lase copiii pentru a se putea întoarce la muncă. Româncele au cea mai lungă perioadă în care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului. În Franţa, perioada este de patru luni, iar în Ungaria de şase luni.
„Luaţi de la şpăgari, nu de la sugari!", au strigat în stradă mamele în primăvara acestui an, atunci când Executivul a anunţat măsura reducerii cu 15% a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. După numai şase luni de la efectuarea reducerii, ministrul Muncii, Ioan Botiş, umblă din nou la banii pentru biberoane şi pamperşi.
Româncele, cel mai lung concediu maternal
El spune că statul nu-şi mai poate permite să dea mamelor cu copii de până la doi ani nici măcar indemnizaţia redusă. În aceste condiţii, el vrea să oblige mamele să revină la job după şase luni de la naştere. În schimb, le promite un bonus de 500 de lei pe lună.
Alte două variante propuse de Botiş sunt fie menţinerea indemnizaţiei timp de doi ani, plafonată însă la 1.000-1.500 de lei pe lună, fie acordarea concediului de maternitate timp de un an şi plafonarea indemnizaţiei la 3.400 de lei.
Femeile din România pot sta acasă, după naştere, potrivit legislaţiei actuale, până la 24 de luni, în timp ce suedezele pot petrece 16 luni alături de copii, nemţoaicele - 14 luni, iar franţuzoaicele - 4 luni. În schimb, acestea din urmă primesc salariul integral, iar suedezele - 80%. Franţuzoaicele au loc asigurat în creşe pentru copiii lor.
Citiţi şi:
Concediul maternal ar putea fi redus la un an
Roberta Anastase: "Femeile vor să revină la muncă la şase luni după ce nasc"
Alina Predescu, membră a comunităţii desprecopii.com şi a Asociaţiei M.A.M.E., a afirmat că lipsa de predictibilitate în privinţa veniturilor