Mancatul era asa simplu cand eram copii - mancam cand ne era foame si ne opream cand eram satui. Insa pe masura ce imbatranim incepem sa vedem mancarea intr-un mod diferit: mancam cand suntem fericiti, tristi, singuri, anxiosi sau chiar de plictiseala.
Cu totii mancam mai mult decat avem nevoie din cand in cand, dar cand mananci constant pe fond emotional s-ar putea sa ai o problema care te va afecta atat fizic cat si psihic.
Mai jos vei gasi un mini-ghid de supravietuire pentru mancatul pe fond emotional care te va ajuta sa faci fata acestei probleme, potrivit Yahoo Shine.
Gandeste-te inainte sa mananci
Inainte sa te intinzi spre o punga de chipsuri opreste-te cateva minute si pune-ti urmatoarele intrebari:
1. Chiar imi este foame? Fa-ti o evaluare de la 1-5, cu 1 fiind foarte infometat si 5 cu stomacul plin. Daca esti la 4-5 inchide usa de la dulapul cu snacksuri.
2. Am baut destul? Adeseori confundam setea cu foamea. Inainte sa mananci punga aia cu bomboane, bea o cana de apa sau ceai si asteapta 20 de minute pentru a-ti reevalua starea de foame.
3. O sa ma bucur de gustul mancarii? Gandeste-te cum te vei simti dupa ce ai mancat punga de chipsuri, satisfacut sau vinovat?
Pregateste-te pentru succes
Cateodata suntem atat de ocupati sa avem grija de ceilalti incat uitam sa avem grija de noi.
Poti minimiza mancatul pe fond emotional daca:
- Nu sari peste mese. Daca mananci la fiecare 4-5 ore pe tot parcursul zilei, iti vei mentine concentratia de zahar din sange la un nivel optim si nu vei suferi de foame, ceea ce inseamna ca nu vei manca in exces.
- Tii un jurnal in care sa scrii tot ce mananci pe parcursul unei zile, care este starea ta de spirit si notezi fiecare masa pe baza unui sistem de evaluare al senzatiei de foame ca