După ce ieri a apărut pe site-ul WikiLeaks prima telegramă trimisă de ambasada SUA la Bucureşti, astăzi aflăm ce conţin depeşele expediate de diplomaţii americani de la Chişinău: comunistul Vladimir Voronin a încercat să-l mintuiască pe Marian Lupu, liderul Partidului Democrat.
Informaţiile apar la mai puţin de o săptămână de la alegerile legislative anticipate din Republica Moldova.
De mai bine de un an şi jumătate, Moldova îşi caută un preşedinte. Alegerile legislative din 28 noiembrie, al treilea scrutin după aprilie 2009, nu a clarificat lucrurile şi nimeni nu a reuşit să obţină 61 de locuri în Parlament, necesare pentru alegerea unui nou şef de stat.
Coaliţia pro-occidentală aflată la putere din vara anului trecut, Alianţa pentru Integrare Europeană, a obţinut doar 59 de mandate. Aşa că criza politică care paralizează Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, continuă, scrie Le Monde.
Dacă scena politică de la Chişinău e de o complexitate particulară, agravată de amestecul mai mult sau mai puţin discret al Rusiei, din culise ies la iveală practici mai puţin ortodoxe, aşa cum reiese din mai multe telegrame trimise de ambasada americană la Chişinău, obţinute de WikiLeaks şi analizate de cotidianul francez Le Monde.
Pe 8 septembrie 2009, ambasada relatează despre o surprinzătoare întâlnire între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (unul din membrii coaliţiei pro-occidentale), şi comunistul Vladimir Voronin, fostul şef de stat.
Voronin l-a invitat pe Marian Lupu la reşedinţa sa ca să-i propună să formeze o coaliţie de centru-stânga, în care Lupu să fie preşedintele ţării, iar Voronin în fruntea Parlamentului.
Lupu şi-a negociat imunitatea
Marian Lupu, care părăsise tabăra comuniştilor în iunie 2009, a refuzat propunerea. Atunci, preşedintele Voronin i-a propus cinci milioane de dolari, cu condiţia să