Aproape 2.000 de oameni au participat până la orele amiezii la manifestările de la Alba Iulia, iar Parcul Unirii, care de obicei era neîncăpător, a fost mult mai gol ca altădată.
Anul acesta, la Alba Iulia nici Traian Băsescu, nici Emil Boc nu au venit să-şi dea mâna la Hora Unirii. În schimb a fost prezent Dan Diaconescu, care a ajuns cu întârziere faţă de restul politicienilor. Reprezentanţii UDMR au pus coroane de flori doar la statuia lui Mihai Viteazu, asta în timp ce restul politicienilor au defilat la statuile regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, din faţa Catedralei Înconorării, şi la cea a lui Iuliu Maniu. Pe democrat-liberalii prezenţi publicul i-a primit cu ostilitate, nu au huiduit dar murmure de nemulţumire s-au auzit din partea mulţimii. Ceremoniile au început la ora 9.00 cu rugăciuni, apoi autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţii Guvernului, parlamentari şi senatori au depus coroane de flori. La ora 12.00, cei prezenţi şi-au dat mâna în tradiţionala Horă a Unirii. A lipsit, în schimb, parada militară. Organizatorii au reuşit să strângă în acelaşi loc expozanţi din toate colţurile judeţului, care au venit cu bucate tradiţionale preparate după reţete vechi de sute de ani. Plăcinte ţărăneşti, cozonaci, cârnaţi afumaţi, brânzeturi de toate felurile şi prăjituri pentru toate gusturile au fost expuse pe Platoul Romanilor din Alba Iulia.
Paradă şi defilări la Cluj-Napoca
Sute de clujeni au asistat azi la parada tradiţională de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie. În ciuda ploii, mulţi au venit cu tot cu copii pentru a asista la defilarea soldaţilor. „Este o zi foarte mare. Nici nu putem să apreciem cu adevărat ce au făcut înaintaşii noştri în 1918" spune o participantă la eveniment.Festivitatea a început cu o slujbă religioasă în memoria celor care au participat la actul Marii Uniri a Transilvaniei, apoi au urmat d