Periodic, problema ţiganilor români din Spania revine în atenţia presei. Când nu sunt fetiţe de etnie romă care să nască la 10 ani sau când ţiganii români din taberele ilegale nu mai apar la ştiri cu cătuşe la mâini, fugăriţi cu elicopterul pe câmp pentru furturile de cablu de cupru, jurnaliştii iberici îşi îndreaptă atenţia spre cerşetorii care au împânzit străzile Madridului.
Mare parte dintre aceştia sunt ţigani români, cărora Consulatul Român le plăteşte bilete de autocar pentru a se întoarce acasă, dar ei revin mereu înapoi, ca bumerangul. Un astfel de reportaj pe străzile capitalei Spaniei a făcut şi cotidianul gratuit Que.
"Ajung în Madrid după de trei zile de călătorie cu autocarul. Sosesc fără nimic şi fără nimeni şi trebuie să doarmă în stradă. Este istoria ţiganilor români care supravieţuiesc din cerşit în cartierul Salamanca, din capitala Spaniei. Nu vorbesc limba spaniolă şi, de aceea, am luat-o cu noi pe Paulina Mircea, preşedinta Asociaţiei Românilor din Comunitatea Madrid", începe reportajul din cotidianul Que.
Vezi GALERIE FOTO cu cerşetorii români din Madrid
"Sunt sub podul Lopez de Hoyos, sub podul Raimundo Fernandez Villaverde şi pe strada Diego de Leon, printre alte locuri. Toţi au aproximativ o lună în Madrid şi la Primărie deja îi au în evidenţă".
"Sunt pe zi ce trece tot mai puţini", susţine Dario Perez, responsabilul municipal pentru persoanele fără adăpost. Paulinei le spun că le-ar plăcea să se întoarcă acasă. Ea le întinde o mână şi le oferă ajutor: consulatul poate să le transforme dorinţa în realitate. De fapt, cele cincisprezece persoane care trăiesc de o lună de zile sub podul Lopez de Hoyos îi spun Paulinei că, deja, consulul le-a cumpărat bilete de întoarcere acasă, pentru 18 decembrie".
Citeşte pe adevarul.es de ce se tem autorităţile spaniole şi Consulatul Român după ce le-au cumpărat bilete de a