Serviciul European de Acţiune Externă a intrat în vigoare pe 1 decembrie, fără buget pentru 2011, fără locaţie şi având un şef contestat. Acest Minister de Externe sui generis îşi propune o schimbare de cultură europeană. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Serviciul European de Acţiune Externă a intrat în vigoare pe 1 decembrie, fără buget pentru 2011, fără locaţie şi având un şef contestat. Acest Minister de Externe sui generis îşi propune o schimbare de cultură europeană.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Vocea diplomaţiei europene în lume ar trebui să fie puternică şi prin urmare unită. Iată menirea Serviciului European de Acţiune Externă, format din câteva mii de funcţionari europeni şi naţionali.
Serviciul, o premieră în construcţia comunitară este introdus de Tratatul de la Lisabona şi este condus de Înaltul Reprezentant, Catherine Ashton.
Contestată din cauza lipsei de experienţă, încă de la numirea sa în această funcţie, acum un an, britanica va dirija diplomaţia europeană, fiind asistată de un francez, Pierre Vimont, o germană, Helda Smidt şi un polonez, Maciej Popowski.
O finanţare de 476 milioane de euro a fost calculată pentru acest Serviciu, pentru anul 2011, dar în lipsa unui buget al UE, agreat de toate instituţiile, Ministerul european de Externe s-ar putea afla în pană.
În mod normal, funcţionarii actuali ai Comisiei Europene şi Consiliului de Miniştri, care au fost transferaţi către acest Serviciu beneficiază de o linie bugetară şi în absenţa acordului. O problemă va fi plata celor câteva sute de funcţionari naţionali aşteptaţi să integreze Serviciul de Acţiune Externă.
Lady Ashton pare să aibă o problemă de imagine, iar numirea noilor ambasadori ai Uniunii Europene în 33 de capitale din exteriorul UE au supărat ţări ca România, care nu şi-a