Concediul maternal se află în dezbaterea liderilor politici din arcul guvernamental, întruniţi la Palatul Victoria înaintea şedinţei de Guvern.
Discuţiile au loc ca urmare a propunerii ministrului Muncii de a reduce la 12 luni perioada concediului maternal şi a opoziţiei formulate de reprezentanţii UDMR şi a femeilor din PDL.
Astfel, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a spus clar că UDMR nu este de acord cu măsura de reducere a concediului maternal.
"Sunt destul de ferm aici. Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal şi am spus-o şi la discuţia din coaliţie de luni. Suntem de acord să analizăm, pentru că avem nevoie de bani. Am înţeles că este o problemă în ceea ce priveşte bugetul asigurărilor. Maximul de indemnizaţie este 3.400 lei, să reducem puţin aici, să fie mai mulţi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an.
Trebuie să dăm posibilitatea acelor mame care doresc să se întoarcă la locul muncă să aibă această posibilitate după o anumită perioadă, jumătate de an, sau analizăm la cât timp după naştere şi, da, să primească un anumit cuantum, circa 500 lei, dacă se întorc la lucru”, a spus Borbely.
La rândul său, deputatul PDL Raluca Turcan a transmis un comunicat de presă în care a criticat intenţia de reducere a concediului maternal şi a banilor alocaţi mamelor şi a susţinut că “PDL face aceste reforme pentru oameni, nu pentru cifre”.
“Din punctul meu de vedere, soluţia pe care o voi susţine la prima întâlnire a conducerii PDL este păstrarea perioadei de concediu maternal la 24 de luni şi a plafonului actual al indemnizaţiei între 600 şi 3400 lei. Iar pentru a încuraja revenirea în muncă, după primele 6 luni se poate oferi o stimulare de la 500 la 100 de lei, în funcţie de cât de repede se reia activitatea”, a precizat deputatul Raluca Turcan.
În ceea ce priveşte decizia finală, premier