Certificatele de emisii de carbon sustrase acum două săptămâni de la producătorul de ciment Holcim România au putut fi accesate cu ajutorul unui virus informatic denumit Nimkey, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene.
„În evenimentul anterior a fost raportată utilizarea unui virus de computer denumit Nimkey. Chiar dacă acest virus a ţintit în principal instituţiile bancare din SUA, el poate fi utilizat pentru a accesa datele de identificare ale utilizatorilor şi poate transfera valori“, a declarat purtătoarea de cuvând a Comisiei Europene (CE), citată de Reuters.
Instituţia europeană s-a mai confruntat cu o situaţie similară în luna februarie, când hackerii au ţintit Registrele Naţionale pentru a accesa conturile certificatelor CO2, însă Comisia a adoptat măsuri de reducere a riscului tranzacţiilor neautorizate şi al fraudelor.
Săptămâna trecută, Registrul Naţional German (DEHSt) a fost închis pentru două zile după un atac informatic online realizat cu ajutorul unui virus informatic.
„Comisia caută în continuare soluţii pentru a asigura securitatea certificatelor CO2. Tuturor utilizatorilor le-a fost reamintit faptul că trebuie să utilizeze antiviruşi la zi să-şi scaneze computerele în mod regulat“, a mai spus reprezentantul CE.
Reprezentanţii Holcim au declarat pentru Capital că certificatele furate ar putea fi deja în posesia altor companii care le puteau cumpăra de la Registrele Naţionale din alte ţări ale Uniunii Europene, în conturile cărora au fost trasferate cele 1,6 milioane de certificate furate.
Conturile Holcim România au fost acesate ilegal în data de 16 noiembrie 2010. Infractorii au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate şi returnate companiei. Producătorului de ciment i-au fost alocate 2,6 milioane de „certificate vezi“, ceea ce înseamnă că a pierdut peste jumătat