Băncile vor ajuta bugetul în următorii patru ani mai puţin decât au făcut-o până anul trecut, Finanţele estimând încasări anuale modice din impozitarea profiturilor instituţiilor de credit, de 80-100 mil. euro, comparabile cu cele din acest an, în timp ce de la companii sumele aşteptate sunt mai mari, ajungând până la 3 mld. euro.
Anul viitor, Finanţele se aşteaptă să colecteze la buget doar 330,2 mil. lei (78 mil. euro) din impozitarea profiturilor băncilor, în timp ce taxarea câştigurilor companiilor ar urma să aducă în vistieria statului 9,55 mld. lei (2,26 mld. euro). Practic, autorităţile estimează că firmele vor avea profituri de aproape 60 mld. lei, iar băncile cu profit vor cumula câştiguri de circa două miliarde de lei.
În ultima variantă a proiectului de buget, Guvernul şi-a revizuit în scădere încasările totale estimate din impozitul pe profit pentru 2011. Sumele estimate pentru anul viitor din taxarea profiturilor băncilor sunt cu 3% peste nivelul prognozat pentru 2010, în timp ce pentru companii previziunile sunt în scădere cu 0,95%, revenirea pe creştere fiind prognozată începând cu 2012.
Dacă în cazul băncilor sumelor aşteptate din taxarea profiturilor vor înregistra o creştere de la un an la altul de doar 10 mil. lei, până în 2014, în cazul companiilor plusul încasărilor va fi de circa 1 mld. lei pe an.
Pentru acest an proiecţia Guvernului a fost foarte optimistă în ceea ce priveşte veniturile obţinute la buget din impozitarea profitului băncilor, suma prevăzută în bugetului iniţial, de 1,27 mld. lei, fiind ajustată drastic prin cele două rectificări bugetare la circa un sfert, respectiv 320 mil. lei.
Băncile au plătit impozit pe profit anul trecut şi în acest an, chiar dacă au înregistrat câştiguri mai mici sau chiar pierdere, ceea ce reprezintă un "credit" pentru Ministerul Finanţelor pâ