Deşi structura de rezistenţă a primelor blocuri înălţate în oraş în anul 1965 este şubredă, locatarii nu stau cu frica în sân în eventualitatea producerii unui seism.
Autorităţile spun că imobilele construite chiar în centrul oraşului se degradează pe zi ce trece din pricina subsolurilor lăsate în paragină: mizerie, inundaţii, şobolani. Toate acestea erodează structura de rezistenţă.
Constanţa Trifu (83 de ani) locuieşte în blocul A18, care a fost construit în decembrie 1965. Deşi a trecut prin multe greutăţi în viaţa ei, bătrâna nu poate decât să se roage la Dumnezeu, în cazul în care va fi cutremur. „Am trecut prin foamete, secetă, războaie şi cutremurul din 1977. Mi-e frică mai mult că sunt singură în cazul unui cutremur. Cine ştie cu certitudine dacă va fi sau nu?“, se întreabă pensionara.
Mizeria de la subsoluri
Blocurile construite în anii 1965 au fost foarte rezistente, locatarii trecând cu bine peste cutremurul din 1977. „Blocurile care sunt proiectate până anul 1989 au un grad de rezistenţă foarte bun. Pot suporta un cutremur de până la şapte grade pe scara Riechter, iar după Revoluţie s-a mai adăugat un grad“, a declarat Picu Şişman, viceprimarul oraşului.
Cel mai important spaţiu al unei scări de bloc este subsolul, care trebuie îngrijit de locatari. Multora nu le mai pasă de mizeria de la subsol, care poate „mânca“ armătura. „ Cred că la un cutremur vor rezista blocurile care au subsolurile curate şi îngrijite. Din cauza mizeriei, a şobolanilor şi a inundaţiilor se erodează armătura şi se degradează blocul“, a declarat Gheorghe Ciocârlan, director Serviciul Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ. Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de seară“ Călăraşi.