Holcim România, unul dintre cei mai importanţi producători de ciment locali, a raportat săptămâna aceasta primul caz de amploare în ceea ce priveşte accesarea ilegală a conturilor de certificate de CO2 deţinute de o companie la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră.
În total au fost sustrase de către persoane necunoscute 1,6 milioane de certificate de CO2, dintre care au fost recuperate şi returnate către Holcim 600.000 de unităţi, valoarea certificatelor care încă nu s-au întors în companie fiind de 15 milioane de euro.
Atacul vine în contextul în care în luna februarie a acestui an, la nivel european a avut loc o intenţie similară de fraudă, în această situaţie aflându-se în afară de România, registrele naţionale de certificate din Germania, Belgia, Danemarca, Spania, Ungaria, Italia, Grecia şi Bulgaria.
La momentul respectiv, oficialii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), în subordinea căreia se află Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, a precizat că au fost luate măsurile de securitate necesare.
Acum însă, atacul a reuşit, în posesia hackerilor aflându-se un milion dintre certificatele de emisii ale Holcim România. Dacă nu le recuperează, producătorul de ciment va fi obligat să le cumpere.
"Certificatele CO2 pot fi tranzacţionate în mod liber, iar proprietarii conturilor pot vinde sau cumpăra aceste certificate în conformitate cu regulile pieţei libere. Transferurile de certificate sunt derulate prin Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, în cadrul căruia indivizi sau organizaţii îşi pot deschide şi opera conturi. Fiecare cont poate fi accesat doar de persoanele autorizate, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole. Cu privire la modul în care s-a produs acest incident, nu ne putem pronunţa întrucât cazul este su