Depeşele diplomaţilor americani, dezvăluite de WikiLeaks şi de publicaţia The Guardian, pictează Rusia ca un stat corupt până în măduva oaselor, în care toată lumea, de la Kremlin până la oficialii inferiori, membri ai serviciilor de securitate, oameni de afaceri şi crima organizată îşi dau mâna pentru a institui "un virtual stat mafiot". Sursa: Reuters
Observaţiile ambasadorului SUA dau o lovitură importantă campaniei anti-corupţie anunţată de premierul Vladimir Putin şi de preşedintele Dmitri Medvedev.
Multe acuzaţii vin de la un procuror spaniol, Jose "Pepe" Grinda Gonzalez, care a petrecut mult timp încercând să anihileze grupările mafiote ruse din Spania, timp în care a interceptat mii de conversaţii ale acestora şi a reuşit arestarea a mai multor mafioţi ruşi.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Putin, despre WikiLeaks la Larry King
Într-o telegramă trimisă de la Madrid de diplomaţii americani în februarie 2010, în urmă cu mai puţin de un an, se relatează briefingul făcut pentru aceştia de procurorul spaniol. Concret, Gonzales spune că Belarus, Cecenia şi Rusia sunt state virtual mafiote şi că Ucraina va deveni unul în curând.
Gonzales spune că unul dintre motivele pentru care crima organizată rusă ar trebui să stârnească îngrijorare este acela că rămân în continuare întrebări cu privire la gradul de implicare al premierului Vladimir Putin în mafia rusă. Procurorul merge mai departe şi spune că este de acord cu o teză a lui Aleksander Litvinenko, fostul agent rus asasinat în 2006 la Londra, care spunea că serviciile ruse - FSB, SVR şi GRU, controlează crima organizată din Rusia.
Informaţiile obţinute de procurorul spaniol de la serviciile secrete, de la martori şi prin operaţiunile de supraveghere derulate, l-au făcut să creadă că anumite partide politice din Rusia, precum Partidul Liberal Democratic,