Gen.lt. Corneliu Dobritoiu, care ocupa functia de ministru al Apararii in guvernul din umbra al PNL, apreciaza ca dezvaluirile WikiLeaks scot in evidenta "precaritatea asigurarii securitatii sistemelor criptate de date intre state".
Invitat la TV Ziare.com, generalul Dobritoiu a explicat ca "aceste asa-zise dezvaluiri nu vor aduce nimic nou si nimic bun in dialogul dintre state" si a subliniat ca ar trebui sa se manifeste "decenta si retinere" in privinta aparitiei lor in spatiul public, pentru ca "ele ar putea fi folosite foarte usor de catre 'neprietenii' nostri impotriva securitatii statului".
Urmariti inregistrarea emisiunii AICI.
In ceea ce priveste dotarea armatei romane, gen.lt. Corneliu Dobritoiu a admis ca aceasta este mult sub nivelul cerut pentru un stat membru NATO, dar a precizat: "cu dotarea pe care o avem, a anilor '70, militarii nostri din teatrele de operatii si-au facut datoria pe deplin".
Gen.lt Dobritoiu a vorbit pe larg despre achizitia de avioane de lupta de catre Romania, in conditiile in care "avioanele MIG 21 Lancer isi termina ciclul de viata activ si ar trebui retrase de la zbor in maximum 2 ani".
In aceste conditii, in functie de bugetul care poate fi pus la dispozitie Armatei, dar si dupa o atenta analiza a pietei, Romania trebuie sa aleaga cu grija intre achizitionarea de avioane de generatia a 4-a si a 5-a, acestea din urma avand avantajul ca pot survola un spatiu protejat de radar fara sa fie observate si fiind dotate cu o generatie de arme care creste capacitatea de lovire.
De asemenea, el a precizat ca tendinta de dotare a tarilor membre NATO, printre care SUA, Norvegia sau Marea Britanie consta in achizitionarea de avioane F-35.
Romania insa nu dispune de fondurile necesare si nici nu a zburat cu aparate de generatia a 4-a de aceea "in logica natural