Diplomatul american William Burns recunoştea, în 2007, că Statele Unite ale Americii nu arătaseră suficient interes faţă de regiunea Mării Negre, dar că organizarea summitului NATO din 2008 la Bucureşti urma să schimbe acest lucru, se arată într-o notă obţinută de WikiLeaks.
În 2007, înainte de războiul ruso-georgian din august 2008, Burns era ambasadorul Statelor Unite în Rusia. În prezent, el este subsecretar american pentru Afaceri Politice.
Acesta a avut, în iunie 2007, o întâlnire tensionată cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, care şi-a exprimat îngrijorarea că administraţia americană subestimează importanţa regiunii Mării Negre, în condiţiile în care Rusia şi-a construit o strategie orientată tocmai pe această zonă, informează Mediafax, care citează The Guardian.
Saakaşvili: Turcia vrea să-şi păstreze influenţa în regiune
Saakaşvili a declarat că Turcia doreşte să îşi păstreze propria influenţă în regiune, prin menţinerea la distanţă a NATO, şi a afirmat că o prezenţă occidentală politică şi militară mai mare în regiunea Mării Negre ar avea un efect de disuasiune pentru Rusia şi ar consolida puterea Georgiei şi Ucrainei.
Preşedintele georgian l-a avertizat pe fostul ambasador că Rusia se pregăteşte să dezmembreze Georgia, subliniind că pierderea Abhaziei ar distruge "coloana vertebrală" a Georgiei, având în vedere că regiunea separatistă are potenţialul de a tripla economia georgiană.
Acesta a adăugat că preşedintele moldovean din acea perioadă, Vladimir Voronin, i-a transmis că nu se mai aştepta ca ruşii să se implice în soluţionarea disputei şi că se va adresa UE pentru asistenţă.
Saakaşvili, însă, s-a declarat încrezător că Rusia ar putea fi convinsă să se implice în problema transnistreană, ca şi în legătură cu Osetia de Sud sau Abhazia. Potrivit preşedintelui georgian, Putin este ataşat emoţionat de