Unul din motoarele care fac ca economia germana, in momentul de fata, sa functioneze din plin sunt investitiile inteligente, facute din timp, in industria energiilor regenerative.
Economia germana s-a redresat si a iesit din criza, una din cauze fiind cresterea extrem de dinamica a celei mai noi ramuri a industriei germane, industria energiilor regenerative.
Cauza principala pentru care industria aceasta s-a dezvoltat mai intai in Germania a fost si ramane inclinatia nativa a neamtului pentru natura si cultul lui pentru mediul inconjurator.
Aceasta tendinta a poporului german, care reflecta o cultura si civilizatie de invidiat, s-a reflectat si in preocuparile industriei, care a inceput mai devreme ca in alte parti sa fie atenta cu mediul inconjurator, aducand pe piata tehnologii "curate", care au gasit mai intai pe plan local piata de desfacere.
Astfel, au aparut uleiul vegetal pe post de combustibil la motoarele Diesel, centralele hidroelectrice de mica putere, centralele eoliene de mare si mica putere, instalatii fotovoltaice de produs curent electric, conceptul de cogenerare si cogeneratoarele, biogazul de la fermentarea balegarului si a resturilor vegetale din gospodariile taranesti, gazul din instalatiile de purificarea apelor menajere si multe altele.
Dezvoltarea acestor tehnologii a fost la inceput franata nu numai de pretul de cost, evident mai mare, fiind vorba de o tehnica noua, dar si de egoismul marilor producatori de electricitate si proprietarii retelelor de transport.
Acestia il priveau pe micul producator particular de energie electrica ca pe un potential concurent si ii faceau viata grea, refuzandu-i sau ingreunandu-i accesul la reteaua lor de distributie.
In aceasta situatie a intervenit statul german, care in anul 1991, cand era la putere CDU, cu Helmut Kohl pe pos