În timp ce bolnavii internaţi erau trimişi la farmacii ca să-şi cumpere medicamentele, spitalele risipeau sume importante din bugetul asigurărilor de sănătate pe contracte cu cabinete de avocatură.
Contractele cu firme de avocatură sunt un lux pe care unele dintre spitalele doljene şi l-au permis până anul acesta, risipind fără remuşcări banii obţinuţi din cotizaţiile asiguraţilor. În baza unor contracte de zeci de mii de lei, unităţile sanitare au „hrănit“ cabinete de avocatură ca să le reprezinte mai bine în procese cu firmele pe care tot ele le aleseseră să le presteze servicii, dar şi în procese cu propriii angajaţi. Şi asta în condiţiile în care toate spitalele au jurişti angajaţi.
Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova şi Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna sunt trei dintre unităţile sanitare cu paturi care în ultimii ani au avut contracte cu cabinete de avocatură.
Contract cu repetiţie
În 2008, Spitalul de Urgenţă Craiova, manageriat la vremea aceea de dr. Cristina Calangiu, a încheiat un contract cu Societatea Civilă Profesională de Avocaţi „Oancea, Răduleţu şi Gherghe“. După cum declara la vremea respectivă Gazetei de Sud, Cristina Calangiu a ales să lucreze cu avocaţi pentru că spitalul avea prea puţini jurişti, care nu mai puteau să facă faţă volumului mare de muncă, iar legea nu interzicea încheierea unui astfel de contract.
Managerul spitalului a fost atât de mulţumit de colaborarea cu cabinetul de avocatură, încât în 2009 a reînnoit contractul „pentru asistarea, reprezentarea, redactarea, semnarea, depunerea şi susţinerea de acte, cereri excepţii, întâmpinări, concluzii, căi de atac etc., care sunt necesare pentru apărarea interesului clientului în dosarele pe rol care vor fi încredinţate de acesta societăţii de avocaţi menţionate“.
Potrivit acestui din urmă