De Ziua Patronului Spiritual al oraşului, moaştele Sfântului Nicolae vor fi aduse la biserica de pe Ana Aslan. Purtând numele patronului spiritual al Brăilei, catedrala „Sf. Nicolae" a fost ridicată pe locul unui mai vechi lăcaş, distrus de un incendiu, cu un secol şi jumătate în urmă.
Începând cu 4 decembrie, Brăila va îmbrăca din nou straie de sărbătoare. De Ziua Ocrotitorului Spiritual al municipiului, în catedrala cu hramul Sfântului Nicolae vor fi aduse moaştele Ierarhului, iar credincioşii vor putea merge în pelerinaj. Puţini brăileni cunosc adevărata poveste a acestei biserici care, la un moment dat, a ars chiar din cauza unui pompier care a fumat în foişor.
Brăila: S-a deschis patinoarul / Vezi aici programul de funcţionare şi tarifele percepute
Considerată cea mai înaltă clădire din oraş, clopotniţa fusese „foişor de foc", turn de observaţie al pompierilor. Ridicată pe vremea lui Cuza Vodă, biserica de pe Ana Aslan era, acum o sută cincizeci de ani, locul de unde se dădea alarma de incendiu.
Amplasată în zona Centrului Istoric al Brăilei, biserica-monument închinată Sf. Ierarh Nicolae - Ocrotitorul urbei dunărene, dar şi al copilaşilor care-l aşteaptă an de an, cu ghetuţele pregătite - străluceşte ca o nestemată, amintind de gloria cetăţii de odinioară.
Fostul Hotel BTT, dat la ofertă pentru „cunoştinţe", de către preşedintele CJ Brăila
Puţini ştiu, însă, că aici s-a aflat, până în perioada interbelică, „foişorul de foc" al Brăilei. Ori de câte ori izbucnea un incendiu, pompierul de serviciu trăgea clopotul, dând astfel alarma. În multe sate brăilene obiceiul se mai păstrează şi astăzi. Există chiar un anume mod de a trage clopotul, „de sărbătoare", „de înmormântare" sau „de foc".
Simbol al oraşului
„Biserica a devenit catedrală a oraşului prin Decret Regal, în anul 1894. A fost ridicat