Radu Ciofu (profitbursier.ro) crede că aceasta va fi resorbită pe calea inflaţiei în special prin creşterea preţurilor mărfurilor alimentare
Claudiu Cazacu (X-Trade Brokers): Politicile monetare relaxate au limite şi vor sili pieţele să ia calea ajustărilor
Emoţia stârnită de criza datoriei publice irlandeze a dus perechea valutară euro/dolar în aceste zile într-o zonă de suport de 1,3 dolari pentru un euro care nu a putut fi trecută decisiv. Pentru acest sfârşit de săptămână în pieţele financiare internaţionale este aşteptată o volatilitate suplimentară în condiţiile în care astăzi va veni discursul motivării deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene al preşedintelui instituţiei Jean-Claude Trichet, iar mâine în SUA se vor publica datele privind şomajul (Non-Farm Payroll), a atras atenţia pentru Curierul Naţional Claudiu Cazacu, analist pieţe financiare la X-Trade Brokers. În opinia sa, Trichet are o presiune mare pentru a anunţa paşi mai hotărâţi pentru sprijinirea monedei unice europene. Acesta a spus deja că pieţele subestimează hotărârea autorităţilor de a ajuta euro, iar revenirea de ieri pe cursul EUR-USD este pusă pe seama acestei declaraţii, a amintit Cazacu subliniind că, totuşi, mişcarea este mai degrabă tehnică.
În mod tradiţional Banca Centrală Europeană a fost preocupată de inflaţie şi probabil nici acum nu va fi o schimbare de optică, dar sub presiunea politicii monetare laxe din SUA, şi BCE ar putea anunţa achiziţii de active financiare. Cazacu se aşteaptă ca Trichet să vină cu o retorică pentru a calma pieţele în sensul că instituţia pe care o reprezintă va cumpăra bonduri emise de Italia, Spania, Portugalia, Grecia şi Irlanda într-o măsură în care să nu genereze inflaţia, dar care să rezolve punctual momente mai tensionate din pieţele financiare.
America şi Europa vor fi nevoite să găsească o cale