Moşul care le lasă cadouri copiilor în noaptea de 5 spre 6 decembrie pare să aibă aceleaşi origini ca Moş Crăciun. De-a lungul timpului însă, poveştile construite în jurul celor doi i-au diferenţiat. Moş Nicolae călătoreşte pe calul său alb, Amerigo, în timp ce Moş Crăciun vine în sania trasă de reni. Aceasta este doar una din diferenţele dintre cei doi moşi.
„Veţi găsi întotdeauna oameni care se vor grăbi să vă spună că nu există Moş Crăciun, că nu există decât o poveste inventată cu mult timp în urmă, care se tot repetă în fiecare an, de Crăciun. Ar trebui să mă supăr, dar, mai degrabă, mi-e milă de ei", spune Moş Crăciun, în autobiografia sa, povestită lui Jeff Guinn. Moşul spune că s-a născut în Lichia, o provincie situată în Turcia de astăzi. „Mi-au pus numele Nicolae, care înseamnă «învingător»", mai spune el.
Poveştile tradiţionale spun că Moşul e o adaptare a Sfântului Nicolae, un episcop generos care a trăit în secolul al IV-lea în Mira, Lichia. Povestea s-a transmis apoi din generaţie în generaţie, iar acum ştim cu toţii că în noaptea de 5 spre 6 decembrie toţi copiii cuminţi primesc dulciuri de la Moş Nicolae.În folclorul olandez, Moş Nicolae (SinterKlaas) călătoreşte pe un cal alb, pe nume Amerigo. Coloniştii olandezi au luat cu ei povestea lui Sinterklaas când au plecat spre America secolului al XVII-lea. Astfel, Sinterklaas s-a transformat, treptat, în Santa Claus (Moş Crăciun).
Pastorul american Clement Clarke Moore a scris un poem în care l-a descris pe Moş Nicolae drept un personaj dolofan şi jovial, care împarte cadouri. Publicat pentru prima dată în ziarul „Sentinel" din New York în 1823, poemul a devenit imediat foarte cunoscut.
Amândoi Moşii au ajutoare
Una dintre marile diferenţe între Moş Nicolae şi Moş Crăciun este felul în care cei doi se deplasează. Primul vine cu o navă cu abur numită Pakjes