Peste 10 milioane de români beneficiază de diferite forme de ajutoare sociale care costă statul, anual, în jur de 8,8 mld. lei (2 mld. euro - cifră avansată de fostul ministru al muncii, Mihai Şeitan). Ministerul Muncii anunţă că lucrează la un "Cod social", care să reunească toate aceste ajutoare şi să le acorde doar acelora care au nevoie de ele.
În lipsa unui sistem informatic care să cuantifice situaţia este greu de spus cifra exactă a beneficiarilor, dar şi a numărului de ajutoare acordate. Presa a relatat situaţii în care persoane care beneficiau de ajutoarele pentu nevăzători conduceau maşini. În ultimele luni, după ce a început reevaluarea persoanelor cu dosare de handicap, zeci de mii de astfel dosare au devenit suspecte de a fi false.
Numărul celor care beneficiază de ajutoare sociale a crescut puternic în ultimii ani. Doar într-o singură lună, în septembrie curent, pentru cele 43 de tipuri de ajutoare sociale aflate în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale au fost cheltuite 652 mil. lei. Însă ajutoarele acordate de comunităţile locale sunt şi ele importante - peste 3 milioane de familii beneficiază de ajutoare de încălzire, de pildă. Pentru principalele 10 tipuri de ajutoare sociale statul cheltuieşte anual 5-6 mld. lei.
1. Anul trecut a existat o dezbatere ca aceste alocaţii să fie plătite, fie în funcţie de veniturile părinţilor, fie să fie acordate doar acelor copii cu o situaţie materială dificilă, pe considerentul că alocaţia reprezintă, de fapt, un ajutor social. Actualmente, alocaţia este o sumă fixă (42 de lei lunar) care se acordă oricărui copil de peste doi ani, până la cel puţin 18 ani. Copii cu handicap beneficiază de un supliment.
2.Alocaţia familială complementară se acordă familiilor sărace ale căror venituri (salarii, asigurări sociale de stat, indemnizaţii, burse, ajutoare) pe