Cum vedeti aceasta regiune peste 25 de ani?, a fost intrebat in interviul din Romania Libera presedintele Traian Basescu. Raspunsul sau: "Frontierele UE vor fi pe Nistru si evolutiile democratice din regiune vor stimula si alte tari, precum Ucraina, sa se indrepte spre UE". Gafa de proportii sau cunoasterea unor informatii secrete sunt explicatia acestei afirmatii. Cotroceniul nu a dat un raspuns solicitarii unei explicatii cerute de HotNews.ro. Un analist moldovean si negociatorul moldovean pe problema transnistreana au comentat declaratia presedintelui Romaniei.
Frontierele UE vor fi pe Nistru - o afirmatie la care incercam sa gasim, de doua zile, o explicatie: gafa, neatentie, sau detinerea unor informatii din discutiile Merkel-Medvedev, pe tema solutionarii conflictului transnistrean, l-au determinat pe presedintele Romaniei sa spuna asta. Pentru ca, daca granita este pe Nistru, este evident ca Transnistria este in afara granitelor UE. HotNews.ro a solicitat o explicatie, un comentariu Administratiei prezidentiale, insa ea nu a venit.
Prin urmare, intrebarea ramane. A facut, din nou, presedintele o gafa? Pentru ca o tara ca Romania care sustine, de fiecare data cand se vorbeste chestiunea transnistreana, integritatea teritoriala a R. Molodva, nu poate sa gandeasca o frontiera pe Nistru.
Mai mult, zilele acestea presedintele este la summit-ul OSCE de la Astana, unde s-a discutat aceasta chestiune. "Solutionarea conflictului din Transnistria reprezinta o prioritate politica pentru Romania. Sprijinim realizarea fara preconditii a discutiilor formale in cadrul de negociere consacrat 5+2, in vederea identificarii unei solutii durabile, cu respectarea deplina a normelor internationale si a integritatii teritoriale suveranitatii Republicii Moldova", a spus presedintele in Kazahstan.
Osipov vede granita UE pe frontiera