Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat în această seară că ideea înfiinţării unei companii energetice-gigant în 2007 i-a venit „dintr-un sentiment foarte omenesc, şi anume invidia că cehii au o astfel de companie de valoare", adică CEZ.
La acea vreme, guvernul Tăriceanu urmărea să înfiinţeze o companie energetică-mamut, formată din Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
Planul a fost anulat odată cu schimbarea guvernării la finele anului 2008, iar cel care a devenit atunci ministru al Economiei, Adriean Videanu, a propus înfiinţarea a două companii, care să grupeze atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoarele nucleare de la Cernavodă.
„Am luat un grup de consultanţi şi am făcut un colectiv de lucru care să îmbrace ce gândisem, cu respectarea directivelor europene de concurenţă. Astfel că am gândit o companie care să grupeze 45% din activele din energie. Ideea lui Videanu grupează 90% din piaţă, motiv pentru care va avea probleme de concurenţă", a spus Tăriceanu.
"Companiile să facă profit, nu protecţie socială"
El a argumentat de ce crede ca înfiinţarea a doi giganţi energetici este un demers greşit: „În loc să pui laolaltă activele valoroase, pui la un loc cele profitabile cu toate jafurile şi ciurucurile, iar companiile devin nefinanţabile. Aceasta este o concepţie socialistă. Companiile ar trebui să facă profit, nu protecţie socială".
Tăriceanu a participat în această seară la inaugurarea Petrom City, noul sediu central al celei mai mari companii petroliere din România, investiţie de 130 de milioane de euro.
La eveniment au mai fost prezenţi directorul general executiv al OMV - Wolfgang Ruttenstorfer, întreaga conducere a Petrom, fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, consilierul prezidenţial Iulian Fota, liderul sindical FSLI Petrom