Arădenii care locuiesc în blocurile vechi, care au ziduri din plăci de beton, au adunat bani degeaba ca să „îmbrace” pereţii. Programul naţional de reabilitare termică, ce presupune căptuşirea pereţilor exteriori, a fost uitat de administraţia locală.
Vremea rece s-a instalat în toată regiunea, după ce iarna a întârziat în luna noiembrie. Astăzi, mii de apartamente din municipiul Arad sunt mult mai reci decât şi-ar dori locatarii. Chiar dacă s-a dat drumul la căldură, caloriferele nu fac faţă pereţilor foarte reci.
Arădenii au adunat bani în ultimii ani ca să rezolve această problemă prin căptuşirea pereţilor exteriori cu polistiren şi alte materiale speciale care izolează termic.
„Noi adunăm bani de câţiva ani, două sute de lei pe lună. Calculat în total, a venit cam trei mii de lei pe apartament”, a spus Gheorghe Rednic, locatar. Din 1.600 de blocuri, 58 de asociaţii de locatari s-au înscris în programul naţional de reabilitare. Niciunul nu a beneficiat până acum de avantajele promise de stat.
„Noi ar fi trebuit să fim pe locul 12, deci intrăm în prima tranşă, dar stăm cu banii adunaţi la bancă pentru că încă nu s-au demarat lucrările”, a spus Gheorghe Bocancea, administrator de bloc. Aşadar, în Arad va urma încă o iarnă cu facturi mari la întreţinere. Ca să facă economie la căldură, locatarii stau îmbrăcaţi în casă şi opresc caloriferele. Conform programului guvernamental de reabilitare termică a blocurilor, 50 la sută din bani ar trebui finanţaţi de guvern, 30 la sută de Primăria Arad şi 20 la sută ar fi trebuit suportaţi de asociaţiile de locatari.
În Arad, niciunul din cele 1.600 de blocuri nu este reabilitat termic.
Program de finanţare prea scurt
Reabilitarea va începe curând, însă vor beneficia de ea doar 17 blocuri. Numai că aceste imbobile ar putea fi primele şi ultimele blocuri reabili