Cele două cămine studențești nu s-au umplut niciodată, deși în oraș își desfășoară cursurile universitare aproape 3400 de tineri.
Căminele studențești din Severin duc lipsă de locatari. Cu din ce în ce mai puțini bani în buzunar, studenții preferă să facă naveta din localitățile învecinate sau să închirieze, împreună cu mai mulți colegi, apartamente cu două camere.
În Drobeta Turnu Severin învață, în acest moment, circa 3400 de studenți, la cele cinci facultăți din cadrul Centrului Universitar, ce funcționează sub egida Universității din Craiova. Centrul deține două cămine studențești, cu un total de aproximativ 250 de locuri de cazare.
La căminul numărul 1, din strada IC Brătianu, cu o capacitate de 190 de locuri, sunt cazați 130 de studenți. Al doilea imobil, din zona Autogară, are o capacitate de 50 de locuri, dar nimeni nu s-a cazat aici, iar administratorii se gândesc să ofere locația spre închiriere.
„La începutul anului aveam peste 160 de studenți cazați, însă circa 30 s-au retras. Tinerii nu mai au bani, nu își mai permit să își plătească taxa de cazare, așa că renunță la locul din cămin. Avem și multe cazuri de studenți care fac naveta din localitățile natale, pentru că în acest fel, cheltuie mai puțin”, ne-a spus Iulia Drăcea, administratorul căminului 1.
Preferă „naveta” sau chiria la comun
Studenții de la buget plătesc o taxă de 130 de lei pe lună, în timp ce tinerii care studiază pe locurile extrabugetare plătesc 180 de lei. Copiii de cadre didactice au o taxă de 80 de lei pe lună, iar studenții străini trebuie să scoată din buzunar doar 30 de lei pentru cazare.
„Eu stau în acest cămin de 3 ani și sunt mulțumită. Condițiile sunt foarte bune, iar prețurile mi se par acceptabile. Pentru ceea ce am eu nevoie, camera de la cămin e perfectă”, ne-a spus Ramona Borcoș, studentă.
În afara „navetiș