Prăjiturile, bomboanele şi ciocolata au un conţinut ridicat de zahăr şi de grăsimi, ceea ce poate duce la dereglări metabolice. Chiar şi copiii ar trebui să consume cu moderaţie dulciuri concentrate, deoarece şi ei se pot confrunta cu creşteri ale nivelului colesterolului, glicemiei şi trigliceridelor.
Consumul excesiv de deserturi preparate din ingrediente precum ouă, unt, lapte, smântână, făină şi sirop de zahăr poate duce în timp la creşterea nivelului colesterolului „rău" din sânge, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.
În plus, marii amatori de dulciuri se pot confrunta cu o scădere a activităţii pancreasului, ceea ce predispune la apariţia diabetului zaharat. „Dulciurile concentrate, consumate în exces, pot avea o contribuţie majoră la creşterea nivelului de colesterol de joasă densitate (LDL) în organism.
De obicei, acest lucru se întâmplă în cazul unor dereglări metabolice cum ar fi diabet, hipotiroidie, obezitate şi afecţiuni hepatice. O dietă hiperglucidică, bazată pe alimente bogate în hidraţi de carbon atât cu asimilare rapidă (dulciuri), cât şi cu asimilare lentă (făinoase), poate avea drept consecinţă, pe termen lung, creşterea nivelului de glucoză, de colesterol şi de trigliceride din sânge", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.
Fructe sau deserturi preparate în casă
Specialiştii spun că ideal ar fi ca dulciurile concentrate care au la bază zahăr, grăsimi sau făină (prăjituri, bomboane, ciocolată şi chiar băuturile dulci) să fie înlocuite cu fructe şi cu preparate din fructe.
Aceste deserturi conţin fructoză (un tip de zahăr din fructe), mult mai sănătoasă şi mai bine tolerată de organism în comparaţie cu zahărul. În plus, părinţii ar trebui să dea copiilor dulciuri preparate în casă, ce conţin ingrediente naturale, degresate şi să înlocuiască zahărul cu m