Mai multe echipe de inspectori au luat la verificat în această săptămână magazine şi vânzătorii din Piaţa Centrală. Comisarii spun că au găsit produse care aveau ambalaje cu informaţii în japoneză şi chineză.
Angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJTC) au organizat o acţiune de control la magazinele din judeţ şi au dat amenzi de peste 20.000 lei.
„Jucăriile, spre exemplu, aveau etichete cu scrisul în chineză, nu era făcută traducerea. Clientul nu ştie dacă sunt sau nu indicate copiilor de o anumită vârstă ori alte elemente de utilizare”, a afirmat dr. Valentin Drăgoescu, comisar. Specialiştii spun că nici la produsele alimentare situaţia nu a fost mai clară. Producătorii de brânză aveau etichete înşelătoare pentru cumpărători, pentru că erau notate greşit.
„În unele cazuri, pe hârtie scria că brânza conţine grăsime vegetală, iar realitatea era cu totul alta. Sau că un anumit produs e brânză de vacă, şi era de oaie. Astfel de lucruri induc oamenii în eroare”, a adăugat dr. Drăgoescu. Inspectorii mai spun că şi la produsele de carne a plouat cu sancţiuni, pentru că nu aveau trecute informaţii precum termenul de valabilitate sau ingredientele. „Au fost situaţii când aceste date erau şterse”, a explicat comisarul, care azi dimineaţă, însoţit de o colegă, a luat la verificat toţi măcelarii şi vânzătorii din Piaţa Centrală.
Cei care în această dimineaţă îşi făceau provizii din piaţă spun că foarte rar se uită la etichete, atunci când dau banii pe alimente. „O singură dată m-am trezit acasă cu o pâine ambalată care expirase. Nu am mai reclamat la Protecţia Consumatorului, nu aveam timp. Sunt mereu în grabă, nu mai stau să citesc pe iaurt sau pe dulciuri dacă mai sunt sau nu valabile”, ne-a spus Ionela Găloiu (40 de ani), care a plecat din piaţă încărcată