SC RAJA SA Constanţa a semnat marţi, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene constănţene, contractul de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin care operatorul regional în domeniul alimentării cu apa va primi cofinanţarea pentru proiectul "Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa".
Împrumutul de 200 de milioane de euro, reprezentând cofinanţarea SC RAJA SA, a fost dat la trei luni de la începerea discuţiilor între cele două părţi, iar condiţiile de acordare a acestuia au fost unele dintre cele mai avantajoase. Proiectul este cu atât mai important cu cât este unic în România prin mărimea şi amploarea lui, beneficiarii acestuia fiind numeroase unităţi administrativ-teritoriale din cele două judeţe.
Practic, după ce acest contract va fi pus în aplicare, mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Ialomiţa vor avea încă 301 km de reţea de canalizare, 24 de km de reţele reabilitate, 20 de aglomerări urbane vor fi dotate cu sistem de colectare şi epurare a apei uzate, se vor extinde conductele de descărcare cu 54 de km, se vor construi 40 de staţii de pompare a apei uzate şi alte şapte vor fi reabilitate, plus multe alte investiţii extrem de importante pentru fiecare localitate în parte. În urma implementării proiectului, peste 6.000 de gospodării vor fi racordate la reţeaua de apă potabilă.
"Programul se extinde până în 2015"
Evenimentul reprezentat de semnarea acestui contract de cofinanţare cu BERD a adunat marţi, încă de la primele ore ale dimineţii, la sediul central al SC RAJA SA, din Constanţa, cele mai importante feţe ale vieţii politice constănţene: primarul Radu Mazăre şi cei doi viceprimari, Gabi Stan şi Decebal Făgădău, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, vicepreşedintele CJC, Cri