"Etnobotanicele" au fost introduse pe piaţa europeană la începutul anilor 2000. La acel moment, nici unul dintre state nu avea legi care să le interzică, iar reacţiile oficiale au întârziat ani buni.
Prima ţară care a avertizat Centrul de Monitorizare a Drogurilor de la Lisabona cu privire la substanţele de tip "spice" a fost Germania. În decembrie 2008, o echipă de cercetători nemţi a descoperit mai multe substanţe denumite generic "canabinoli", care făceau parte din componenţa unor plante vândute în spice-shop-uri sub denumirea de "săruri de baie" sau "plante aromatice". De atunci, sesizările şi măsurile împotriva drogurilor legale s-au ţinut lanţ.
În 2008, Suedia a scos în afara legii o serie de substanţe, printre care şi mefedrona, una dintre cele mai puternice, după ce o tânără a murit în urma consumului de spice-uri. În prezent, mefedrona se află pe lista narcoticelor de mare risc, iar posesia de peste 15 grame se pedepseşte cu minimum doi ani de închisoare – aceasta fiind, în Suedia, o pedeapsă mai aspră decât pentru posesia de aceeaşi cantitate de cocaină sau heroină. La finele lui 2008, şi Danemarca, şi Finlanda aveau o lungă listă de substanţe psihotrope şi psihoactive scoase în afara legii.
Estonia a luat şi ea măsuri, în special împotriva mefedronei care în noiembrie 2009 a fost clasificată ca narcotic şi adăugată la lista de substanţe controlate. În 2010 mai multe state, printre care şi România, s-au alăturat celor care adoptaseră acte normative ce interziceau substanţele vândute de magazinele de vise. Primele au fost Croaţia şi Germania, în ianuarie, urmate de Insula Man şi de ţara noastră. În martie a.c., Olanda şi Marea Britanie au scos şi ele în afara legii substanţele conţinând canabinoli. În luna mai, Irlanda, Belgia, Italia, Lituania, Franţa şi Norvegia, iar în august Austria şi Polonia au a