Subşocul publicării notelor diplomatice secrete, oficiali de rang înalt din SUA şi Canada cer vânarea, ca terorist, şi condamnarea la moarte a lui Julian Assange.
Dacă noua „afacere WikiLeaks" a provocat furia Washingtonului, serviciile secrete ruse se bucură de „materia primă bogată" oferită, iar unii oficiali ai UE sunt invidioşi pe calitatea rapoartelor diplomatice americane. „Comparativ, rapoartele noastre sunt zero." „Rapoartele americane sunt concise, din punct de vedere politic, incisive, aproape literare", declara un oficial european pentru EUObserver, adăugând că „rapoartele noastre sunt incredibil de lungi, scrise în jargon administrativ. Nu avem opinii. Ne ascundem opiniile în spatele limbajului birocratic din cauză că nu îndrăznim să avem opinii în înalta structură ierarhică".
Şi în timp ce marile capitale ale lumii caută să pareze posibilele consecinţe ale dezvăluirilor, pe site apar şi note mai puţin sobre. În 2006, Nicolas Sarkozy, atunci ministru de Interne, a primit vizita ambasadorului american la Paris. Acesta a relatat cum a asistat la un spectacol în care viitorul şef al statului francez a alergat prin birou după un iepure de casă şi câinele fiului său Louis. Între altele, notele diplomatice americane dezvăluie că preşedintele Sarkozy este „visceral" proamerican, dar imprevizibil, uneori comic.
În timp ce WikiLeaks, declarat de Pentagon - pentru prima oară în istoria internetului - „ameninţare pentru armata americană", îşi continuă publicarea notelor diplomatice, campania împotriva sa ia amploare. Politicieni şi figuri marcante din SUA au cerut moartea fondatorului WikiLeaks, australianul Julian Assange, şi a vinovaţilor pentru scurgerile de informaţii. Assange, pe numele căruia Interpolul a emis un mandat internaţional de arestare, fiind căutat de justiţia suedeză în cadrul unei anchete pentru viol şi agresiune sexuală