Varianta înscrierii copilului la creşă, cea mai accesibilă pentru părinţi în condiţiile reducerii concediului de maternitate, iese din calcul pentru cei mai mulţi sălăjeni. În judeţ există o singură creşă, la Zalău.
Singura creşă din judeţ, cea care funcţioneză pe lângă Grădiniţa „Voinicel“ din Zalău poate să înscrie cel mult 80 de copii. „Avem o autorizaţie sanitară pentru 80 de locuri, structurate în patru grupe, dar legea spune că într-o grupă de creşă ar trebui să fie zece, maximum 15 copii, deci numărul total al locurilor ar trebui să fie mult mai mic”, spune Iulie Puie, directoarea creşei din Zalău.
56 de copii înscrişi
În acest moment, în creşă sunt înscrişi 56 de copii, dar sunt perioade, cum a fost anul şcolar trecut, când au fost şi 140. „Am încercat pe cât am putut să ajutăm cât mai mulţi părinţi, bazându-ne pe faptul că micuţii mai lipsesc şi nu vin toţi la creşă în aceeaşi zi“, explică directoarea. Pentru copiii ai căror bunici lucrează ori locuiesc la ţară, creşa este varianta cea mai ieftină şi mai sigură. „Programul este de la 6.00 la 18.00 şi este gratuit. Se plătesc doar cele trei mese pe care copiii le primesc pe zi, adică 4,8 lei”, spune Iulie Puie, precizând că de micuţi au grijă câte o asistentă medicală şi o bonă.
Singura soluţie: construirea de noi creşe
Cererea de locuri la creşă nu este acum foarte mare pentru că mamele pot sta acasă alături de copii până la doi ani, iar după această vârstă îi pot da, însă cu pile şi intervenţii, la grădiniţă. Probleme vor apărea, crede Puie, în momentul în care mamele vor trebui să se întoarcă la serviciu mai devreme de doi ani. „Copiii de un an nu pot fi înscrişi decât la creşă, iar noi nu avem capacitatea de a primi mai mult de 80. Singura soluţie este construirea de noi creşe“, spune ea. Puie mai susţine că în Zalău există două astfel de proiecte, pentru