Constănţenii preferă să cheme salvarea, în locul medicului de familie
„Alo, Ambulanţa? Veniţi repede că moare!" - zeci de astfel de apeluri primesc dispecerii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă într-o singură oră. Se întâmplă însă ca odată ajunse la adresa indicată, cadrele medicale să constate că problemele pentru care au fost solicitate puteau fi soluţionate cu o vizită la doctorul de familie.
La fel ca întregul sistemul sanitar, şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Constanţa se confruntă cu o lipsă acută de personal. „Au plecat foarte mulţi şi de la noi, atât medici, cât şi asistente. Problema deblocării posturilor se pune într-o manieră stringentă. Ne-au fost deblocate, în septembrie, patru posturi de medici şi şase de asistente. Deocamdată nu au fost ocupate, încă se fac pregătirile pentru organizarea concursurilor. Pentru posturile de asistente, încă aşteptăm hârtie oficială de la Ministerul Sănătăţii, pentru că doar au fost înştiinţaţi de deblocare, dar nu au primit o adresă", ne-a declarat dr. Aura Broască, director adjunct SAJ Constanţa.
Ocuparea posturilor respective va uşura activitatea, dar nu este de ajuns. După cum ne declara dr. Vasile Popescu, directorul executiv al serviciului, ar mai fi nevoie de aproximativ 20 de asistente, 7 ambulanţieri şi 4 operatori registratori medicali.
Solicitări nejustificate
Oameni sunt puţini. În schimb, solicitările curg valuri, valuri. Dar nu toate reprezintă într-adevăr urgenţe. Sunt solicitaţi de bolnavi cronici care nu şi-au luat tratamentul, de persoane care se gândesc că au mai multe şanse să fie băgaţi în seamă la spital dacă ajung într-o salvare sau de constănţeni care au aşteptat să se acutizeze afecţiunea, în loc să se prezinte la medicul de familie. „Primim în jur de 150 de solicitări în 12 ore. În timpul sezonului estival sunt şi peste 500 de solicitări într-o zi. Pâ