Ploile căzute în cursul nopţii au acoperit carosabilul cu un strat subţire de zăpadă, iar maşinile au fost transformate în sloiuri de gheaţă.
Prima zăpadă serioasă căzută în acest an a dat serioase bătăi de cap drumarilor.
„Am intervenit de trei ori în cursul nopţii de ieri. Am aruncat peste 200 de tone de material antiderapant, deşi în cazul zăpezii am fi folosit numai 50 de tone, dar la noi a plouat, nu a nins", a declarat Gheorghe Pricopi, directorul urban Serv.
Zăpada ce a început să cadă ieri după-amiază a fost urmată pe timpul nopţii de adevărate averse de ploaie. Apa a îngheţat la contactul cu solul transformând drumurile în adevărate patinoare, ce au dat bătăi de cap drumarilor.
„Se circulă în continuare pe un strat subţire de aproximativ un centimetru de zăpadă îngheţată. Noi am scos utilajele de la 4.00 dimineaţa însă între orele 4.00 şi 5.00 am avut parte de lapoviţă şi ninsoare, fenomen ce a condus la formarea poleiului. Acţionăm concomitent cu răspânditoare de materiale antiderapant şi pluguri pentru înlăturarea zăpezii", a precizat Romeo Caciuc, directorul Secţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri.
Pentru a înlătura poleiul format pe carosabil, drumarii au fost nevoiţi să folosească material antiderapant de două ori mai mult decât într-o zi normală de precipitaţii. Secţia Drumuri Naţionale a aruncat aproape 480 de tone de nisip şi sare, deşi o medie este undeva la 180 de tone pentru o zi de intervenţie.
„Noi am patrulat toată noaptea. Am avut în permanenţă 17 utilaje pe traseu ce au aruncat antiderapant. Am cheltuit dublu cantităţii faţă de o zi normală de ninsoare. Precipitaţiile au fost de vină. Când ploua, când, ningea. Afară erau -7 gadre Celsius şi ploua cu găleata", a precizat şeful Secţiei Drumuri Naţionale, Vasile Gherase.
Greu a fost şi pentru botoşănenii care în această dimineaţă au găsit maşinile acoperite