Tinerii spun că le place să meargă pe jos sau cu maşina prietenilor în loc să folosească mijloacele de transport în comun ale TPL.
Elevii şi studenţii din municipiul Suceava îşi pot cumpăra abonamente de transport cu 15 lei pe lună. Chiar dacă preţul este mic, doar 3.000 dintre aceştia au profitat de facilităţile oferite de Primărie. „Din totalul de 7.000 de abonamente pe care le vindem lunar, doar 3.000 sunt cumpărate de către elevi şi studenţi. Este vorba în general de liceeni, deoarece copiii din clasele I-VIII au domiciliul pe lângă şcoală şi n-au nevoie de abonament“, a menţionat Darie Romaniuc, directorul TPL Suceava.
„Vreau să fac mişcare“
Adolescenţii preferă să meargă la şcoală pe jos, cu maşina personală sau a colegilor de clasă. Ei cumpără doar ocazional bilete. „Vreau să fac mişcare, de asta nu am abonament. Când ies cu prietenii mergem cu maşina sau, dacă nu, plătim bilet, chiar dacă e mai scump aşa“, ne-a spus Ioana Alexandra Ş., elevă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. Directorii liceelor din municipiu spun că ei şi-au informat elevii cu privire la oportunitatea de a achiziţiona abonamente TPL cu preţul de 15 lei, dar nu-şi explică refuzul adolescenţilor de a avea transportul asigurat.
De exemplu, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“, doar 40 de liceeni au cumpărat abonament în ultima luna, ceea ce înseamnă un procent de sub 4% din totalul elevilor. „Noi am anunţat în fiecare clasă că pot să-şi cumpere abonamentele cu preţ redus. Chiar nu ştiu de ce nu vor elevii să profite de ocazie“, a declarat Cornel Romaşcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir“ Suceava, unde învaţă 1.500 de tineri, dintre care 70% sunt din municpiu.
Studenţii nu ştiu că pot lua abonamente ieftine
O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava. Aici