Garant: Nici măcar 1% din cele 120 mil. de litri de ţuică făcută în gospodării nu este fiscalizat
Statul pierde astfel peste 400 mil. euro anual, pentru că nu are cine să combată evaziunea fiscală
Evaziunea fiscală din industria alcoolului a ajuns la cote alarmante, susţin reprezentanţii pieţei de profil. ''Trebuie redusă drastic fiscalitatea. În perioada 2005-2008 evaziunea fiscală era atât de mică în industria alcoolului încât ajunsese nesemnificativă, începând cu anul 2008, când guvernanţii au dat startul majorării taxelor, evaziunea a ajuns la cote alarmante. În plus, ţuica şi rachiurile naturale nu le impozitează nimeni şi anual se fabrică peste 120 de milioane de litri de ţuică de 30 de grade în gospodăriile din România, din care nici măcar 1% nu sunt fiscalizaţi. Această cantitate enormă ajunge în buticurile de la sate, sau chiar şi din oraşe, pentru care nu se plătesc absolut nicio taxă sau vreo acciză. Deci faceţi un calcul să vedeţi unde ajungeţi şi câţi bani se fac fără a se da ceva la bugetul statului'', a declarat pentru Curierul Naţional Radu Morariu, directorul general al patronatului producătorilor de băuturi alcoolice Garant.
Mai mult, acesta susţine că statul pierde anual peste 400 milioane de euro, şi asta din cauză că există lege, doar că nu are cine să o aplice. "Nu există oameni competenţi care să facă ceva corect în ţara asta. Nu are cine să combată evaziunea fiscală, care ia amploare pe zi ce trece", a afirmat Morariu. Printre măsurile înaintate de acesta pentru a mai reduce din evaziune şi de a mai menţine firmele pe piaţă, se numără reducerea fiscalităţii şi impozitarea rachiului şi a ţuicii naturale făcute în gospodării.
Pe de altă parte, directorul general al patronatului producătorilor de băuturi alcoolice Garant a ţinut să precizeze că în primăvară o asociaţie care se ocupă cu producătorii de palincă şi h