Petrom este un exemplu de privatizare reuşită, întrucât, la şase ani de când a fost preluat de austriecii de la OMV, este unul dintre puţinii piloni pe care se poate baza economia României, a declarat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
El a participat aseară la inaugurarea Petrom City, noul sediu central al celei mai mari companii petroliere din România, investiţie de 130 de milioane de euro.
Compania Petrom a fost înfiinţată în 1997, când Tăriceanu ocupa funcţia de ministru al Industriilor.
„Petrom este un exemplu de privatizare reuşită, spun asta din mai multe considerente. După privatizare şi-a fixat obiective ambiţioase de investiţii, dezvoltare şi calitatea serviciilor, pe care le şi realizează. Ce era PECO pe vremuri şi ce e azi Petrom?", a spus el ziariştilor prezenţi la eveniment.
Potrivit lui Tăriceanu, Petrom este astăzi unul dintre puţinii piloni pe care se poate baza economia ţării.
„Dacă nu era privatizat, Petrom ar fi fost o jale, o ruină, ar fi intrat în incapacitate de plată. Aşa de bine era gestionată zona de rafinare, încât, în 1997, cele cinci rafinării din ţară erau primele în clasamentul companiilor cu pierderi. Pierderile erau de peste 500 de milioane de dolari", a spus fostul premier.
În opinia sa, procesul de privatizare ar trebui să continue, pentru că managerii români nu sunt încă pregătiţi să gestioneze o companie în spiritul economiei de piaţă, ci încă au mentalitatea din urmă cu 10-15 ani.
Cum se fura la Sidex în `97
„Vă dau un exemplu de modul cum întreprinderile de stat au fost şi încă sunt gestionate. În 1997, când eram ministru al Industriilor, i-am rugat pe directorii din minister să facem un audit la Sidex, unde erau pierderi de un milion de dolari pe zi. Concluzia auditului? Din cauza tehnologiei învechite se pierd bani. Însă era clar că nu era aşa. În următorul an după priv