În urmă cu trei ani, imediat ce s-a pensionat, colonelul în rezervă Constantin Petre, 58 de ani, a găsit o metodă inedită de a face bani: a accesat un proiect european şi şi-a umplut ograda de căpşuni.
Galerie foto aici
Originar din comuna brăileană Vărsătura, Constantin Petre a lucrat o viaţă ca ofiţer de penitenciar, iar când pensia i-a bătut la uşă a găsit o soluţie prin care să-şi ţină trează vigilenţa: s-a apucat de plantat căpşuni, fructe pe cât de gustoase, pe atât de pretenţioase.
În primul an a încercat cu trei hectare, iar în acest an a cultivat deja cinci hectare şi în primăvară a scos o sută de tone. Ba chiar, devenind căpşunar la el acasă, Petre a primit bani de la Uniunea Europeană.
Căpşunar la el acasă
Are 12 angajaţi, iar, periodic, foloseşte încă 40, 50 de zilieri. De formaţie inginer mecanic-agricol, Petre recunoaşte că a visat - înainte ca românii să devină căpşunari în Spania - că va avea o solă plină cu căpşuni numai a lui.
„Deoarece am lucrat în sistemul militar, la 55 de ani, acum trei ani, am fost pensionat. Şi cum aveam ceva pământ şi mult timp liber, m-am apucat serios de treabă", povesteşte Constantin Petre.
În anul 2009, a obţinut o finanţare pentru un proiect mai amplu, iar în jur de 30.000 de euro le-a folosit pentru ferma de căpşuni, unde se cultivă aceste fructe în regim intensiv, dar prin procedee sută la sută naturale.
Şi sucesul este garantat. Ce, Spania? Ce, Italia?
„Sunt căpşunar în ţara mea", spune, râzând, brăileanul.
În vremea culesului, şirul de maşini care aşteptau să încarce marfă se întindea pe mai bine de 500 de metri, ajungând chiar până la Drumul European 584 Brăila - Slobozia.
Îngrăşământ natural
Şi pentru că era obligatoriu ca proiectul să aibă succes din prima, Petre a luat răsaduri italieneşti, omologate în Europa,