Cineva spunea că fiecare colţ din România este casa fiecărui român, oriunde s-ar afla pe 1 Decembrie, drept pentru care aflându-mă pe Valea Gurghiului am încercat să aflu cum sărbătoresc locuitorii din mediul rural Ziua Naţională a României.
Tranzacţie cu oi
Ionel Man este preşedintele Asociaţiei de Ovine şi Caprine „Tocaru” din Gurghiu şi deţine peste 450 de capete de animale. „M-am trezit la ora 5.00 dimineaţa pentru că trebuia să fac o tranzacţie de vânzare de animale, aşa că pot spune că de 1 Decembrie mi-am îmbogăţit turma de animale cu 40 de ţurcane de reformă. Pe la amiază am ajuns acasă să sărbătoresc Ziua Naţională în familie, alături de soţia mea Mirela şi fiica mea de 14 ani Alexandra, care a fost liberă de la şcoală. Vom urmări emisiunile de la televizor, vom avea pe masă mâncare tradiţională dar fără alcool pentru că diseară am o afacere în judeţul Bistriţa şi trebuie să şofez şi să fiu foarte lucid”, a declarat oierul.
Prilej pentru tăierea porcului
Familia Bloj Nicolae şi Maria a lu’ Pantea din satul Orşova a tăiat porcul de 1 decembrie. „Ne-am trezit la ora 7.00, după care am hrănit animalele din gospodărie şi mi-am ajutat cei doi băieţi, Andrei şi Sergiu la teme iar apoi cu ajutorul măcelarului Misarăş soţul meu a tăiat unul dintre cei trei porci ai familiei, în greutate de 180 de kg. Azi soţul este liber de la fabrică, eu sunt asistent social angajată în cadrul Primăriei Gurghiu şi ne-am gândit să profităm de această zi liberă să ne punem la punct cămara de provizii pe iarnă. După ce desfacem porcul folosim o parte din carne pentru cârnat, apoi fierbem organele şi le tocăm împreună cu jumările pentru a putea face măieticul şi diseară când terminăm treaba vom sărbători cu o masă tradiţională Ziua Naţională a României”, a declarat Maria Bloj.
La vânătoare de iepuri şi fazani
Marcel Mândru, directorul Colegi