În decembrie 1990, la Bucureşti se puneau bazele filialei româneşti a organizaţiei „Open Society”, finanţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros. În ţara noastră, ONG-ul s-a numit „Societatea deschisă”, fiind întemeiat de Patricia Klecande şi Sandra Pralong.
Într-un interviu acordat ziaristului Petre Mihai Băcanu pentru România liberă, Sandra Pralong prezenta scopul şi obiectivele organizaţiei. Astfel, românii aflau că George Soros a înfiinţat „Open Society” pentru a ajuta ţările din Europa de Est să iasă din „închistarea” ideologică impusă de regimul comunist. „Societatea deschisă” avea rolul să contribuie la competiţia de idei, să permită oamenilor să gândească altfel decât le impunea elita. Bazele organizaţiei fuseseră puse în Ungaria în 1984, cu scopul de a se crea o nouă grupă de intelectuali, cu alt sistem de gândire. Ulterior, în 1987, o filială a „Open Society” a început să funcţioneze în Uniunea Sovietică, cu 41 de puncte de lucru.
După căderea comunismului, organizaţia lui George Soros a deschis filiale în toate statele din Europa de Est, pentru ca „experienţa totalitarismului să nu se mai repete”.
La Bucureşti, „Societatea deschisă” era condusă de Alin Teodorescu, care renunţase la conducerea Grupului pentru Dialog Social pentru a se ocupa de noua organizaţie.
Reprezentant al fondului american de finanţare era Sandra Pralong, iar director executiv de programe era Vera Câmpeanu. În dialogul cu Petre Mihai Băcanu, Sandra Pralong anunţa că „Societatea deschisă urmărea să creeze în România o elită intelectuală cu „oameni de anvergură”. Organizaţia urma să identifice profesori români de limba engleză, care să fie trimişi la specializare în străinătate. Cursurile se ţineau în unităţile americane şi britanice de formare a specialiştilor pentru Europa de Est. În aceste centre se instruiau cadre specializate în