UCM Reşiţa (UCM), compania care i-ar fi vândut sirianului Said Baaklini echipamente evaluate la 250 mil. euro, pe baza cărora acesta ar fi cerut o restituire ilegală de TVA de 60 mil. euro, este controlată în proporţie de 97% de către grupul elveţian Inet AG, care a preluat în 2003 pachetul majoritar de acţiuni de la stat în consorţiu cu Asociaţia Salariaţilor din UCMR.
Deşi, iniţial elveţienii deţineau 51% din companie, aceştia şi-au majorat participaţia la 96,3%, prin intermediul unor majorări de capital, în timp ce salariaţii mai deţin doar 0,7%, potrivit datelor de pe pagina de internet a companiei. Grupul Inet este reprezentat de omul de afaceri elveţian Beat Carpateaux, care a fost implicat în mai multe afaceri în sectorul energiei alături de Bogdan Buzăianu, fostul proprietar al Energy Holding, unul dintre "băieţii deştepţi din energie". Energy Holding este compania care a încheiat în 2003 un contract pe zece ani cu Hidroelectrica pentru achiziţia de energie ieftină, pe care o revinde apoi către consumatori.
Adrian Chebuţiu, preşedintele şi directorul general al UCM Reşiţa, care a fost audiat de DNA în dosarul rambursării ilegale de TVA, este un apropiat al lui Buzăianu, potrivit informaţiilor publicate de Evenimentul Zilei.Chebuţiu, va fi cercetat în libertate, potrivit deciziei instanţei supreme, care a hotărât însă ca directorul executiv al UCM, Adrian Coriolan Preda să fie arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit Mediafax. Potrivit DNA, în 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, UCM Reşiţa a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti, controlată de Said Baaklini, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 5