Lăcaşul de cult, aflat pe lista monumentelor istorice, este situat în oraşul Budeşti. Cu o arhitectură deosebită, biserica a avut parte de multe încercări de-a lugul vremii, fiind grav afectată de cutremure.
Credincioşii continuă să vină în pelerinaj pentru rugăciuni şi pentru a primi binecuvântare. Biserica, monument istoric, este situată în localitatea Budeşti, şi are o icoană făcătoare de minuni ce datează din anul 1841. Biserica a fost ctitorită de către Marele Vornic şi fost Caimacan al Ţării Româneşti Ion Mihail Mano şi soţia sa, Anica Mano, şi s-a sfinţit în anul 1857. Pe locul unde a fost amplasată, fusese o veche biserică veche de lemn din 1818.
Ctitor italian
Familia Mano era de origine italiană, iar aceasta a inspirat stilul arhitectonic al Bisericii. „Turla bisericii are o arhitectură aparte, aparţinând mai mult stilului gotic. Este stil navă, cumva ieşit din tipare. Aşa ceva este rar întâlnit la noi“, spune Protopopul oraşului Olteniţa, proetul Marian Necula.
Dezafectată de cutremure
Cutremurul din 1977 a făcut ca peretele din partea de nord să se prăbuşească, iar satul a rămas fără biserică o perioadă. Pentru reconstrucţia bisericii, preoţii Dumitrache Teodor şi Burcea Nicolae, împreună cu membrii consiliului parohial au început colectarea de bani de la enoriaşi, însă fondurile strânse nu au fost suficiente.
Nicolae Pâslaru, preotul care a devenit parohul bisericii, a reuşit să colecteze fonduri atât de la localnici, cât şi de la Patriarhie, astfel că în 1982 lăcaşul de cult a fost ridicat şi acoperit. Cu implicarea aceluiaşi preot şi a consiliului parohial s-au strâns sumele necesare pentru a realiza pictura murală interioară a bisericii. După ce contrucţia şi pictura murală au fost terminate, cutremurul din anul 1985 a zdruncinat turla bisericii şi au apărut fisuri, care la un alt seism, ar fi putut du