Atacurile care au obligat WikiLeaks sa renunte la serverul sau american, refugiindu-se in Franta si Suedia, sunt rezultatul unei criminalitati cibernetice foarte bine organizate, care utilizeaza milioane de computere pentru a destabiliza platformele gazda, spun expertii in informatica, citati de AFP.
In cursul noptii, site-ul care publica de week-end-ul trecut corespondente diplomatice americane secrete a fost inchis de gazda sa, EveryDNS.net.
EveryDNS, care gazduieste aproximativ 500.000 de alte site-uri, a explicat vineri ca a fost victima unor ciber-atacuri de tip "DDOS" - distributed denial-of-service - foarte raspandite, de altfel. Aceste atacuri constau in trimiterea de la milioane de computere a "sute de cereri pe secunda" la un site, a precizat Jean-Philippe Bichard, analist si purtator de cuvant al Kaspersky Lab.
Site-ul astfel solicitat sa deschida pagini ajunge sa fie supraincarcat de cereri, la care incearca sa raspunda, ceea ce provoaca in timp supraincarcarea serverului. In acest fel, serverele nu mai pot deservi celelalte site-uri pe care le gazduieste.
EveryDNS.net "a oprit (...) wikileaks.org deoarece site-ul suferea prea multe atacuri si acestea destabilizau toti ceilalti clienti", a explicat directorul general al Agentiei nationale pentru securitatea sistemelor de informatii din Franta, Patrick Pailloux.
"Aici putem spune ca fortele criminalitatii cibernetice sunt perfect organizate: cu milioane de computere organizate in retea -botnet - se poate pune in genunchi orice paltforma, oricat de importanta ar fi", subliniaza Jean-Philippe Bichard. "Aceste milioane de computere sunt controlate, in scopul beneficiarului, de retele de criminalitate cibernetica", al caror serviciu se inchiriaza cu usurinta pe internet, adauga Laurent Heslault, director in tehnologii de securitate la Symantec.
@N_P