Doi tineri de 21 şi 22 de ani au impresionat juriul din Luxemburg cu garnituri din panseluţe şi trandafiri şi cu un vultur din ciocolată de 1,5 metri. Sursa: ADI PÎCLIŞANSursa: ADI PÎCLIŞANSursa: ADI PÎCLIŞANSursa: ADI PÎCLIŞANSursa: ADI PÎCLIŞAN
1 /.
Doi tineri din Timişoara sunt primii juniori români care au urcat pe podium la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale de gătit.
Bucătarul Alin Drăgoescu şi cofetarul Frida Toth şi-au adjudecat, la finalul lunii noiembrie, medalia de bronz la Campionatul Mondial de Gastronomie de la Luxemburg, secţiunea "juniori" (bucătari sub 23 de ani - n.r.). Competiţia din Luxemburg, a doua din lume ca importanţă, după Olimpiada de Gastronomie, a avut concurenţi din 57 de ţări la ediţia din acest an.
File de somon cu panseluţe
Alin Drăgoescu are 21 de ani şi lucrează în bucătăria unui hotel de patru stele din Timişoara. În Luxemburg i-a plăcut cel mai mult faptul că a putut să-şi dea frâu liber creativităţii, fiind obligat să folosească doar alimente care se găsesc şi în ţara natală.
Astfel, Alin a ales panseluţe şi petale de trandafiri. "Panseluţele şi trandafirii sunt cele mai bune flori comestibile pentru că nu conţin nimic dăunător. Panselele mai ales au un gust foarte special: dulce şi de verdeaţă. Merg foarte bine cu file-ul de somon, dar şi la sparanghel", explică Alin Drăgoescu. Din păcate, adaugă el, "românii sunt destul de conservatori în privinţa felurilor de mâncare comandate la restaurant".
La Luxemburg însă a putut pregăti tapasuri şi finger food cu pulpă şi ouă de prepeliţă, piure de cartofi albaştri, terine din foie gras, garnituri din dovlecel cu petale de trandafiri şi panseluţe, servite cu sos balsamic şi ruccola şi o mulţime de alte bunătăţi.
30 de kilograme de ciocolată
Frida Toth, în vârstă de 22 de ani, a in